De Zonnebloem
Dagverzorgingscentrum van het OCMW
van Sint-Agatha-Berchem

Logo Tournesol

De Selliers de Moranvillelaan 120
1082 Brussel
Tel. : 02 482 13 08
Fax : 02 468 38 85
Verantwoordelijke : Valérie LAMBRECHTS – zonnebloem@ocmwberchem.irisnet.be
Website van het OCMW : ocmwberchem.brussels
Dagprijs : 20 € / dag
Open van maandag tot vrijdag van 8u tot 16u30 behalve op feestdagen
Erkenningsnummer RIZIV : 75700580

Presentatie van het centrum

Het dagverzorgingscentrum “de Zonnebloem” maakt deel uit van het OCMW van Sint-Agatha-Berchem.
Het bevindt zich in een groene omgeving en beschikt over terrassen en plantenborders.

Via ons werk willen wij zowel aan de opgevangen persoon als aan zijn familie een globale en gepersonaliseerde hulp aanbieden. Onze missie is gericht op het verbeteren van de levenskwaliteit van de begunstigde (dit door zo lang mogelijk de aandacht te vestigen op zijn capaciteiten) en op het verlengen ervan in de best mogelijke omstandigheden (dit dankzij aangepaste activiteiten bewerkstelligd door een multidisciplinaire equipe).

Wij bieden steevast een luisterend oor aan de families. De families die geconfronteerd worden met zeer moeilijke situaties kunnen, dankzij de opvang van hun familieleden door onze equipe, genieten van een zeer welkome adempauze.

Wij begeleiden de families en bekijken samen welke de mogelijke oplossingen zijn voor de opvang van de residenten en voor de bevordering van het welzijn voor elk van de gezinsleden.

Ons centrum, doorgaans “het kleine huisje” genoemd, biedt een familiale en warme sfeer aan de residenten en hun familie.

De Zonnebloem is open van maandag tot vrijdag van 8:00 tot 16:30 uur, uitgezonderd op feestdagen.

De opvangcapaciteit van de Zonnebloem bedraagt 15 personen en onze equipe wordt samengesteld uit een verpleegkundige, een ergotherapeut, een kinesitherapeut, 3 hulpverzorgenden en een verantwoordelijke voor het onderhoud.

Types van patiënten of behandelde pathologieën

Het dagverzorgingscentrum vangt personen op met locomotorische aandoeningen die een verminderde autonomie hebben en voor wie hun gezondheidstoestand zorgen vergt of die hulp behoeven bij de handelingen van het dagelijks leven.

De pathologieën van de patiënten die opgevangen worden in het centrum zijn beroertes, ziekte van Parkinson, multiple sclerose, diverse cerebrale pathologieën. Wij vangen eveneens enkele personen met autonomieverlies op, te wijten aan hun degeneratieve ziekte Alzheimer of van het type Alzheimer

Dienstverlening

De dagprijs voor de opvang in het Dagverzorgingscentrum bedraagt 20,00 €.

Deze prijs bevat volgende dienstverlening :

 • De hygiënische zorgen bij het verversen van de luiers (incontinentiemateriaal niet inbegrepen, dus mee te brengen door de resident)
 • Het toedienen van de geneesmiddelen (meegebracht door de resident)
 • De ergotherapieverstrekkingen
 • De kinesitherapieverstrekkingen in samenwerking met de kinesitherapeut die instaat voor de thuisbehandeling.
 • De deelname aan de activiteiten en aan de intra- en extramurale animaties gedurende de hele dag en het hele jaar.
 • Een ontbijt met koffie of thee
 • Een middagmaal dat een soep of voorgerecht bevat, een over het algemeen warm hoofdgerecht evenals een dessert – dat alles aangepast aan het door de resident gevolgde dieet; de drank tijdens deze maaltijd
 • Koffie of thee en water naar believen gedurende de hele dag
 • Koffie met een versnapering om 14:00 uur
 • Hulp bij de organisatie van het vervoer van de woning naar het centrum en terug

Voorbeelden van de voorgestelde activiteiten

Globaal gezien hebben de voorgestelde activiteiten als doel de cognitieve, fysieke en zintuiglijke functies te behouden en te stimuleren en dit doorgaans tijdens speelse activiteiten waar er sprake is van sociale uitwisseling en waar er gewerkt wordt rond mobiliteit, kracht, coördinatie, behendigheid, aandacht, geheugen, uitdrukking, tijdruimtelijke oriëntatie en sociale vaardigheid.

 • Manuele activiteiten: mozaïek, deco-patch, schilderen, houtbewerking, stof, kaarsen,…
  Ontwikkeling van de aandacht, de coördinatie, de behendigheid
 • Fysieke activiteiten: kine (aangepaste individuele tenlasteneming/therapie), zachte gymnastiek (relaxatie) of sportiever volgens de handicap : precisiespel, bowling, … – voor de kracht, motoriek, mobiliteit, uithouding, …
 • Cognitieve activiteiten: Spelen op het vlak van algemene cultuur, denkspelen, strategische spelen, … voor de sociale vaardigheid, het geheugen, de tijdruimtelijke oriëntatie, …
 • Culturele activiteiten: Uitstapjes (bijvoorbeeld : de Koninklijke serres van Laeken, het kasteel van Gaasbeek, musea, tentoonstellingen, « solden », een kanaaltocht, … voor het kijkplezier, voor de sociale contacten, …
 • Culinaire activiteiten: keukenatelier waar men gerechten tracht te maken, aangepast aan eenieders dieet, dit voor het verwennen van de smaakpapillen !
 • Muzikale activiteiten: via spelen voor het herkennen van liedjes en momenten, gewijd aan de dans, voor het genot van de oren !

Het centrum “De Zonnebloem” contacteren

  Naam*

  E-mail*

  Telefoon*

  Postcode*

  Bericht*

  Velden met * nodig zijn.